Naturvetenskapsprogrammet

Naturprogrammet ger den bredaste högskolebehörigheten av samtliga gymnasieprogram. Samtidigt är det också ett program för dig som är intresserad av matematik och naturvetenskapliga ämnena som kemi, fysik och biologi.

Förutom att öva upp färdigheter inom dessa olika ämnen kommer du också få ta del av studiebesök, föreläsningar och workshops – allt för att göra dina studier så givande som möjligt.

Som naturvetare är det viktigt att du kan använda dina kunskaper i praktiken när du lämnar gymnasiet. Därför ser vi det som vår uppgift att skapa sådana möjligheter för dig. Dessutom har du väldigt kul på vägen!

Det första året börjar med en fältstudieresa till Tjärnö laboratorium på västkusten, där vi forskar om livet i havet tillsammans med marinbiologer från Göteborgs universitet. Här kan du sedan söka praktik (frivilligt) i årskurs 2 och 3. Under det första året lägger vi även grunden för ett naturvetenskapligt arbetssätt. Vi experimenterar och gör matematiska beräkningar på en allt högre nivå, så att du har verktygen att lösa problem inom såväl naturvetenskapliga ämnen och matematik.

Under det andra året börjar de spännande fördjupningarna i flera olika ämnen. Du genomför avancerade laborationer och ges möjligheten att lösa mer komplexa problem.

Under ditt sista gymnasieår introduceras du för specialiseringskursen inom bioteknik. Du kan även läsa en specialiseringskurs inom matematik (frivilligt) och du kommer att lägga mycket tid på ditt gymnasiearbete – där du kan ägna nästan ett helt skolår åt att fördjupa dig i det som intresserar dig allra mest. Du läser även kursen Engelska 7 för att du ska kunna få full meritpoäng i din gymnasieexamen.

Som elev på naturprogrammet har du möjlighet att delta i våra globala projekt i:

• Miami

• New York

• Tokyo

• Uganda

• Rwand

Kontakt
Telefon

054 – 21 44 50

E-post

info@karlstadsglobala.se

Adress

Gustaf Anders gata 7A
Karlstad

Ansvarig för programmen

andreas.wargclou@karlstadsglobala.se
054 – 21 44 50

Selma, Hjördis och Meja

Om jag säger Karlstads Globala Gymnasium, vad är det första du tänker på

– Den goda stämningen elever sinsemellan och med lärare. (H)
– Den jättegoda skolmaten som har flera alternativ, vilket gör att man alltid hittar något som passar en själv och sina tycken. (H)
– En skola som lägger mycket fokus på elever inom studier, men även aktiviteter utanför lektionerna för alla elever gemensamt (S)
– En skola som ligger centralt, vilket gör det lätt för elever att transportera sig till och från skolan med många olika buss-och tågval. (S)

Vad skulle du säga är typiskt för just Karlstads Globala Gymnasium?

– Familjär stämning (H)
– Den höga motivationen hos lärare och elever gällande både lärande och att lära ut. Lärarna är engagerade och drivande i vad de gör, vilket hjälper oss elever till högre motivation och bättre prestationer. (H)
– Att skolan är ganska liten, vilket är bra för gemenskapen och relation med både lärare och andra elever från olika program och årskurser (S)
– Det finns många projekt under skoltid som inte är kopplat till undervisning, utan för gemenskap och sammanhållning. T.ex. volleybollturnering, spårdagar, Afrikaprojektet och Ki-aikido. (S)
– Att det kan göras olika utflykter, både schemabrytande och utanför skoltid. T.ex. utflykten till Liseberg, Branäs och Jäverön. (M)

Rekommenderar du andra att gå på din skola? Varför?

– Globala är en skola för dig som siktar högt och vill ha möjlighet för att plugga vidare efter gymnasiet och samtidigt ha en upplevelserik gymnasietid! (H)
– Bra lärare och bra skolmat med många olika alternativ.(S)
– Ja, jag skulle rekommendera skolan till andra. Den har en familjär och trivsam miljö, både mellan elever och lärare . Man får bra förutsättningar genom att skolan har utbildade, stöttande och motiverande lärare. (M)

På vilket sätt är ditt programval kopplat till dina framtidsplaner?

– Jag har aldrig riktigt vetat vad jag ska göra i mitt liv och genom att gå på naturvetenskapsprogrammet kommer det lämna många dörrar öppna för mig inför framtiden!! (H)
– Vill bli något inom NO-ämnena och tycker de är roliga och vill lära mig mer, vilket gjorde mitt programval ganska enkelt och jag är jättenöjd med mitt val. (S)

Bilder
Visar två elever som håvar olika arter i havet.

Två elever som håvar olika arter i havet.

Elev som håller i en krabba

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum är Värmlands största gymnasiemässa där kommunala och fristående gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En samlingsplats för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.