Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet ger den bredaste högskolebehörigheten av samtliga gymnasieprogram. Vår ambition är att hjälpa dig att ”hitta rätt” under din tre år hos oss. Vi kommer att erbjuda en rad studiebesök så att du kan finna det som intresserar just dig extra mycket – något som ger dig ett bra underlag för kommande studie- och yrkesval. Studiebesöken kan exempelvis vara kopplade till sjukhuslab, dna-spårning, hydroponisk odling, brottsplatsundersökningar, matproduktion och metallindustrin.

I kurserna övar du upp färdigheter inom olika ämnen, kombinerat med föreläsningar och workshops – allt för att göra dina studier så givande som möjligt.

Det första året börjar med en fältstudieresa till Tjärnö laboratorium på västkusten, där vi forskar om livet i havet tillsammans med marinbiologer från Göteborgs universitet. Här kan du sedan söka praktik (frivilligt) i årskurs 2 och 3. Under det första året lägger vi även grunden för ett naturvetenskapligt arbetssätt. Vi experimenterar och gör matematiska beräkningar på en allt högre nivå, så att du får verktygen att lösa problem inom såväl naturvetenskapliga ämnen och matematik.

Under det andra året börjar de spännande fördjupningarna i flera olika ämnen. Du genomför avancerade laborationer och ges möjligheten att lösa mer komplexa problem. Under ditt sista år introduceras du i specialiseringskursen inom bioteknik. Du kan även läsa en specialiseringskurs inom matematik (frivilligt) och du kommer att lägga mycket tid på ditt gymnasiearbete – där du kan ägna nästan ett helt skolår åt att fördjupa dig i det som intresserar dig allra mest. Du läser även kursen Engelska 7 för att du ska kunna få full meritpoäng.

Som elev på naturvetenskapsprogrammet har du möjlighet att söka våra globala projekt i:

  • Miami
  • New York
  • Tokyo
  • Uganda
  • Rwanda
Kontakt
Telefon

054 – 21 44 50

E-post

info@karlstadsglobala.se

Adress

Gustaf Anders gata 7A
Karlstad

Ansvarig för programmen

andreas.wargclou@karlstadsglobala.se
054 – 21 44 50

Alice och Tindra som är elever på naturvetenskapsprogrammet på Karlstads globala gymnasium

Alice och Tindra

Om jag säger Karlstads Globala Gymnasium, vad är det första du tänker på

Det första vi tänker på när vi hör Karlstads Globala Gymnasium är att det är en väldigt öppen miljö och att det är lätt att prata och komma närmare lärarna eftersom skolan är väldigt liten, och att man kan gå och prata med dem när som helst. Det känns som skolan har en väldigt bra gemenskap då det händer mycket grejer, till exempel spårdagar, Jäverön, Liseberg och flaggfejd. Det gör att man lär känna andra och skolan känns roligare att vara på.

Vad skulle du säga är typiskt för just Karlstads Globala Gymnasium?

Det vi tycker är typiskt för Karlstads Globala Gymnasium är alla möjligheter skolan erbjuder som till exempel de internationella resorna. Eftersom det inte är många skolor som har det och det är en väldigt rolig grej att åka på, då man lär sig mycket genom att se hur det är i andra länder. Men man får också möjlighet att åka på mindre utflykter som är lärorika som till exempel när vi var iväg till Tjärnö och kollade på deras marina laboratorium.

Rekommenderar du andra att gå på din skola?

Ja, därför att det är en väldigt liten skola så det är lätt att komma nära lärarna och även lättare att be om hjälp när man behöver, då lärarrummet alltid är öppet.

Vi tycker att skolan har väldigt bra lärare vilket underlättar mycket, särskilt med tanke på att linjen vi går på är så pass krävande. Det anordnas också mycket aktiviteter som spårdagar, volleybollturneringar med mera.

Rekommenderar ni andra att gå programmet?

Alice: Ja, om man är intresserad av NO-ämnen eller matematik är det en jättebra linje. I grundskolan så visste jag aldrig riktigt vad jag ville välja. Men jag kände ändå att jag tyckte matematik var lite kul, så jag valde naturvetenskapsprogrammet och jag ångrar mig inte. NO-ämnena är mycket roligare nu på gymnasiet än vad det var i grundskolan, och man får lära sig väldigt mycket. Men man ska vara beredd på att det är mycket matematik för man använder det i fysiken, men sen också i kemin.

Tindra: Jag började på naturvetenskapsprogrammet för att jag inte visste vad jag ville jobba med och eftersom det är den bredaste linjen så valde jag den. Men när kemin började tyckte jag det var jättekul och ville först bli något inom kemi, men nu när vi börjat prata mer om hjärnan och nervsystemet i biologin så tänker jag att jag kanske skulle vilja jobba med något som kan koppla hjärnans funktion med beteende, typ hur trauman kan påverka hjärnan och sånt. Men annars tror jag att jag vill bli typ neurolog eller något liknande jobb.

Bilder
Insekter som tagits upp med håv undersöks.
Fyra elever tittar in i kameran.
Elev på naturvetenskapsprogrammet tittar i mikroskop.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum är Värmlands största gymnasiemässa där kommunala och fristående gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En samlingsplats för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.