Två elever går igenom ritningslära och programmering av styr- och reglerteknik.

El- och energiprogrammet

Är du en problemlösare? Gillar du praktiskt och tekniskt arbete? På el- och energiprogrammet kombinerar du teori med praktik och får möjlighet att utveckla dina tekniska och matematiska kunskaper liksom din samarbets- och serviceförmåga.

Med inriktning automation lär du dig att programmera och installera automatiska processer med styr- och reglerteknik direkt från branschen. Väljer du Elteknik får du installera och reparera elanläggningar och bygga upp larm- och datorsystem. Båda inriktningarna ger dig en hög elteknikkompetens som öppnar vägen för såväl spännande jobb som framtida studier.

Inriktningar som erbjuds på Nobelgymnasiet: automation, elteknik.
Exempel på yrkesutgångar: automations- eller industrielektriker, installationselektriker.

Kontakt
E-post

nobelgymnasiet@karlstad.se

Adress

Nobelgymnasiet
Nokiagatan 20
654 66 Karlstad

Telefon

054 – 540 15 00

Adress
Nobelgymnasiet
Nokiagatan 20
654 66 Karlstad

Studie- och yrkesvägledare
Marina Bredesen
054-540 17 28
marina.bredesen@karlstad.se

Maja Sundqvist – El- och energiprogrammet

Varför valde du just det?

Jag ville kunna få ett bra betalt jobb direkt efter studenten. Jag var sugen på ett praktiskt program, men ville samtidigt få in en del teori, och då är el- och energiprogrammet ett bra val. Det är en del matte och fysik, vilket ger bra möjligheter, och man blir inte låst till bara ett yrke.

Vad är det bästa med ditt program?

Att vi får jobb direkt efter studenten, på grund av skolans fina kontakt med bra företag i branschen. Det är också bra lärare som verkligen tar hand om en. Vi lär oss grunderna i skolan och får chans att utöva arbetet hos fina APL-platser.

Hur kan en dag se ut?

Det är en hel del teoretiskt lärande, men också mycket praktiskt. Vi har till exempel en hel dag per vecka där vi gör olika uppgifter, då vi kan börja med något och verkligen få chans att göra klart det. Vi ritar, planerar och utför olika typer av arbeten inom el, tar projekt från teori till praktik.

Berätta om praktiken!

Det kan se väldigt olika ut beroende på vilken typ av företag du är på. Man får ofta chans att testa på många olika moment, och det viktigaste är att visa att man är intresserad och vill lära sig.

Hur är möjligheterna att få jobb?

Jag skulle vilja vidareutbilda mig för att kunna avancera inom branschen. Och då finns många alternativ – industri, starkström, datorer, larm. Allt är ju elektriskt och digitaliserat nu, så behovet av elektriker blir större och större. Det går definitivt att få jobb direkt efter studenten.

Bilder
En elev gör en mätning i en elcentral.

En elev gör en mätning i en elcentral.

En elev har skrivit ut en glödlampa i en 3D-skrivare.

En elev har skrivit ut en glödlampa i en 3D-skrivare.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum är Värmlands största gymnasiemässa där kommunala och fristående gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En samlingsplats för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.