Tre elever diagnostiserar motorn i en lastbil.

Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av fordon och modern, avancerad teknik? Tycker du om att arbeta självständigt? Vill du se världen genom att köra fjärrtransporter eller förvandla en krockskadad bil till en glänsande skönhet? Allt detta blir möjligt för dig hos oss på fordons- och transportprogrammet!

Fordonsbranschen är snabbt växande och behovet av arbetskraft stort! På fordons- och transportprogrammet får du lära dig att underhålla och reparera fordon och kan gå direkt ut i jobb efter studenten. Utbildningen präglas av modern teknik, hållbar utveckling, arbetsmiljö och entreprenörskap.

Inriktningar som erbjuds på Nobelgymnasiet: personbil, lastbil och mobila maskiner, fordonsskadeteknik och lackering, transport.

Kontakt
E-post

nobelgymnasiet@karlstad.se

Adress

Nobelgymnasiet
Nokiagatan 20
654 66 Karlstad

Telefon

054 – 540 15 00

Adress
Nobelgymnasiet
Nokiagatan 20
654 66 Karlstad

Studie- och yrkesvägledare
Marina Bredesen
054-540 17 28
marina.bredesen@karlstad.se

Axel Karlsson – Fordons- och transportprogrammet

Varför valde du just det?

Jag läste första året i Arvika, men var ute på praktik på en plåtverkstad och tyckte att det verkade väldigt roligt. Så nu läser jag inriktning karosseri. Jag tycker att det är roligt med grovarbete, att man får forma plåten och ser direkt att det händer något.

Vad är det bästa med ditt program?

Det är mycket praktiskt, och med möjlighet att jobba mot riktiga kunder. I trean kommer vi få testa på att driva ett UF-företag. Då samarbetar hela klassen, de som valt karosseri riktar plåten och de som valt lackering fixar lacken, så kunden får tillbaka en färdig bil.

Hur kan en dag se ut?

Vi har en genomgång på morgonen med vad vi ska göra. Sedan är vi i verkstaden, med läraren, och får se och göra samtidigt. För mig är det bästa sättet att lära sig.

Berätta om praktiken!

Vi varvar ungefär fyra veckor i skolan med fyra veckor praktik. Man är på ett företag per fyraveckorsperiod, och försöker komma ut på så många olika arbetsplatser som möjligt. Det är bra att testa på lite olika typer av uppgifter. Och man får alltid vara med och göra mycket, med stöd från sin handledare.

Hur är möjligheterna att få jobb?

Det är viktigt att visa framfötterna på praktiken. Om man visar att man är intresserad och vill lära sig har man oftast jobb redan innan man har tagit studenten.

Bilder
Tre elever gör en bortkoppling av ett högvoltsbatteri.

Tre elever gör en bortkoppling av ett högvoltsbatteri.

En elev lägger klarlack på en motorhuv.

En elev lägger klarlack på en motorhuv.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum är Värmlands största gymnasiemässa där kommunala och fristående gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En samlingsplats för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.