En stylistelev stylar håret på en kund med en locktång.

Hantverksprogrammet

Är du kreativ och tycker om att arbeta med händerna? Är du intresserad av hår, mode och skönhet? Då är hantverksprogrammet med inriktningen frisör och hår- och makeupstylist något för dig!

I årskurs 1 är alla kurser gemensamma. Inför årskurs 2 väljer du den yrkesutgång – frisöraspirant eller hår- och makeupstylist – som du är mest intresserad av.

Gemensamt för båda yrkesutgångarna är att du får teoretisk och praktisk kunskap kring hantverket, och möjlighet att praktisera dina kunskaper på såväl dockor som riktiga kunder, på praktik hos företag i branschen och i skolans egen salong.

Inriktning som erbjuds på Nobelgymnasiet: Frisör och hår- och makeupstylist.
Exempel på yrkesutgångar: frisöraspirant samt hår- och makeupstylist.

Moa Erkgärds – Hantverksprogrammet

Vad är det bästa med ditt program?

Det är kreativt, och man får lära sig väldigt mycket varje dag. Inte minst nu när vi har drivit UF-företag. Vi får arbeta med riktiga kunder, och i trean kommer vi att ha kundpass i salongen på skolan varje vecka.

Hur kan en dag se ut?

Ofta börjar vi med teori, till exempel inom hår, färg eller kemiska processer. Sedan har vi färgning eller klippning. Och såklart vanliga ämnen, som nu i tvåan har vi historia och samhällskunskap. Och individuellt val på måndagar. Jag har valt fördjupning i färgning, vilket är jättekul. Man får lära sig mer ingående om färg och om olika tekniker.

Varför valde du hantverksprogrammet?

Jag har alltid varit intresserad av färg och form. När jag satt hos frisören när jag var liten frågade jag alltid mycket om vad de gjorde och varför. Det var ett självklart val för mig, och väldigt roligt att jag kom in.

Vilka egenskaper är viktiga inom branschen?

Det är bra att vara social, eftersom man ska kunna prata med kunderna. Fingerfärdig och kreativ är bra. Men man lär sig så mycket under utbildningen, så mer än så behövs egentligen inte innan du börjar på Nobelgymnasiet.

Vad vill du göra efter studenten?

Jag vill starta eget företag. Först behöver man klara sin lärlingsperiod, men därefter vill jag ha egen salong. Under praktiken har jag fått möjlighet att ta in egna modeller. Det har varit både klippningar och färgningar. Man får verkligen känna på hur det är att arbeta på salong, vilket gjort mig ännu mer sugen på att komma ut i arbetslivet.

Bilder
En frisörelev lägger folieslingor på en kund.

En frisörelev lägger folieslingor på en kund.

En frisörelev klipper topparna på en kund.

En frisörelev klipper topparna på en kund.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum är Värmlands största gymnasiemässa där kommunala och fristående gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En samlingsplats för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.