Två elever installerar en värmepanna.

VVS- och fastighetsprogrammet

Vill du arbeta i ett tekniskt hantverksyrke med goda framtidsutsikter? Med en examen från VVS- och fastighetsprogrammet är chanserna till jobb goda. Varierande arbetsuppgifter som kräver kreativa lösningar ingår i din vardag och du får arbeta med både händer och hjärna.

VVS- och fastighetsprogrammet passar dig som gillar teknik och vill arbeta med installation, drift och service. Du får arbeta med ritningar och kopplingsscheman och lära dig lösa uppgifter självständigt och med andra. Du får också fördjupade kunskaper i installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem.

Inriktning som erbjuds på Nobelgymnasiet: VVS-montör.

Albin Hveem – VVS- och fastighetsprogrammet

Vad är det bästa med Nobelgymnasiet?

Det är bra stämning och bra lärare. Och en bra bredd med många olika program.

Varför valde du VVS- och fastighetsprogrammet?

Jag tyckte att det verkade intressant och det är lätt att få jobb efter studenten. Att jobba inom ett hantverksyrke, med många praktiska element, passar mig bra.

Hur kan en dag se ut?

Vi samlas i klassrummet och stämmer av hur alla har det. Sedan plockar vi en övning från It’s learning som vi vill jobba med. Ofta börjar man med att göra en ritning, och sedan arbetar man i sitt bås i verkstaden. När man är klar kollar läraren att det ser bra ut, eller hjälper en att korrigera om det behövs.

Berätta om praktiken!

Vi har 16 veckor i tvåan och minst lika mycket i trean. Lite beroende på var man är får man göra olika mycket. Men om man sköter sig får man göra en hel del, och man lär sig väldigt mycket. Jag har dessutom redan fått erbjudande från min nuvarande praktikplats om att jobba där efter studenten.

Varför är det bra att läsa ett yrkesförberedande program?

Det är en stor fördel att kunna ta sig in på arbetsmarknaden tidigt, för de flesta direkt efter gymnasiet. Man får med sig mycket teori, men för den som är lite händig och gillar praktiskt arbete, är det verkligen toppen!

Bilder
En elev bockar kopparrör som ska användas vid installationen av en WC-stol.

En elev bockar kopparrör som ska användas vid installationen av en WC-stol.

En elev, med svetsglasögon och -handskar, övar på att gassvetsa rör.

En elev, med svetsglasögon och -handskar, övar på att gassvetsa rör.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum är Värmlands största gymnasiemässa där kommunala och fristående gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En samlingsplats för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.