Praktiska – Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet

Vi är programmet för dig som tycker om att jobba med människor i alla åldrar. Du är intresserad av att lära ut och nyfiken på hur vi lär oss. Du hjälper barn, ungdomar och funktionsnedsatta i skolan, hemmet och på fritiden med olika aktiviteter som exempelvis skoluppgifter, träning och sociala aktiviteter. I arbetet möter och leder du också grupper på fritidsgårdar, i skolan eller i föreningar. På Barn och fritid får du chans att träffa många nya människor och vara med där det hela tiden händer nya saker.

Hos oss har vi inriktningen Pedagogiskt- och socialt arbete som passar dig som är nyfiken på hur människor utvecklas och lär sig. Du får jobba med barn och ungdomar och du lär dig om hur människan fungerar genom att läsa bland annat pedagogik, sociologi och psykologi. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som barnskötare eller elevassistent.

Kontakt
Rektor

Tobias Ejdeholm
054 – 69 19 74
tobias.ejdeholm@praktiska.se

Bitr. rektor

Mikael Sjöström
054 – 69 19 83
Mikael.sjostrom@praktiska.se

Studie- och yrkesvägledare

Linnéa Ellner
054 – 69 19 73
Linnea.ellner@praktiska.se

Hasan Elmaghari

Jag har precis börjat på Barn och Fritidsprogrammet här på Praktiska Gymnasiet i Karlstad.
Det bästa med att gå på Praktiska gymnasiet är att vi har bra lärare som hjälper oss att lyckas. Samtidigt är det inte så stora klasser vilket gör att lärarna hinner med oss. Skoldagarna är inte jobbiga eller långa för oss som går i 1:an eftersom skolan startar kl 9 varje dag och slutar kl 15:30 och ibland slutar vi kl 14. Det är mycket kul att gå på Praktiska gymnasiet för att det är bra gemenskap, och vi får egna datorer och skolkläder också. Vi har en cafeteria på skolan där man kan köpa olika saker, men man får gratis kaffe och te i cafeterian. När vi äter lunch använder vi en app som heter MITT KÄK och där kan man bestämma själv vad man vill ha för mat i förväg och själva maten är bra. Det bästa med mitt program är att vi lär oss hur man arbetar med barn. På barn och fritidsprogrammet har vi utbildade lärare som själva har erfarenhet av att arbeta med barn. Jag skulle rekommendera alla att gå barn och fritidsprogrammet för att vi få lära oss hur man arbetar med människor och barn i olika situationer. Efter gymnasiet kan man söka till olika utbildningar som tex förskollärare och polis. Man kan välja vilka kurser man vill studera i 2:an och 3: an för att få högskolebehörighet. Det också roligt att gå på Praktiska för det är mycket APL, vi har APL varje termin från årskurs 1 till årskurs 3. Det är mycket kul att gå barn och fritid för att vi får träffa nya personer och barn när vi är på en arbetsplats. När man är färdig kan man tex arbeta som barnskötare, elevassistent och personlig assistent.

Bilder

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum 2023 är en lösning där kommunala och privata gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En enkel väg för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.