Praktiska – Försäljning

Försäljning- och serviceprogrammet

Låter marknadsföring, service, entreprenörskap och ekonomi spännande? Då är försäljning och service ett bra val för dig. Utbildningen ger dig kunskaper om försäljningsteknik, näthandel, inköp och service. Under dina tre år hos oss kommer du bland annat få planera, genomföra och följa upp kampanjer och exponeringar i butiker. Vi har även stort fokus på näringsliv och eget företagande, och arbetar tillsammans med Ung Företagsamhet för att du som elev ska få möjligheten att driva eget företag under skoltid.

Efter gymnasiet kan du jobba som butikssäljare, entreprenör eller med näthandel, logistik och kundservice. I programmet ingår även praktik (APL) till stor del av utbildningen. Där får du öva och utveckla de moment du lärt dig i skolan. Försäljnings- och serviceprogrammet har inga inriktningar. På Försäljning- och serviceprogrammet får du även möjlighet att genom individuella val år 2, läsa de kurser som krävs för högskolebehörighet

Här kan du se vår film om Försäljnings- och serviceprogrammet

Kontakt
Rektor

Tobias Ejdeholm
054 – 69 19 74
tobias.ejdeholm@praktiska.se

Bitr. rektor

Mikael Sjöström
054 – 69 19 83
Mikael.sjostrom@praktiska.se

Studie- och yrkesvägledare

Linnéa Ellner
054 – 69 19 73
Linnea.ellner@praktiska.se

Ronny

Ronny Khorsed

Vad är det bästa med att gå på din skola/ditt program?

Praktiken är det bästa, man får uppleva arbetslivet! Och de nya fina lokalerna efter renoveringen!

Hur skulle du beskriva lärarna på din skola/ditt program?

Jättebra för det första, trevliga. Sedan har vi ju tvålärarsystem i årkurs ett för matte, svenska och engelska, så att man får bra stöd där. Jag trivs bra med våra lärare.

Får man en egen dator?

Ja det får man, man får ju dessutom en helt ny dator när man börjar på skolan som man har under sina tre år. Den kan jag använda till allt, skolarbeten och även att ta hem och arbeta med.

Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?

Inte så mycket, jag brukar göra klart mitt arbete i skolan. Hinner jag inte det, så brukar jag gå till stödtiden vi har på onsdag eftermiddag, alla årskurser har stödtider. Det är bra stöd på skolan.

Hur ser en vanlig dag ut?

Vi brukar börja våra yrkesdagar på måndagar med lite mentorstid, sen har vi en kurs på förmiddagen med lite genomgångar och arbete, både teoretiskt och praktiskt. Rast vid 10:20 – 10.30, då brukar vi spela lite kort i cafeterian. Efter lunch så läser vi i år entreprenörskap, så då arbetar vi med UF-företagande. På onsdagar så har vi i årskurs 3 historia, jag läser även högskoleförberedande så jag har också svenska 3 på onsdagar.

Rekommenderar du andra att gå ditt program? Varför?

Ja, på vårt program får vi en bra bredd i utbildningen – man kan ju arbeta i butik, eller bli egenföretagare, eller arbeta med marknadsföring, eller inköp… Ja det mesta egentligen. Dessutom finns det ju möjlighet att läsa högskoleförberedande, så att man kan plugga vidare om man vill!

Vad kan man söka för utbildningar på universitetet när man gått ditt program?

Man får en bra baskunskap till att läsa det mesta inom handel och ekonomi, och med högskoleförberedande så kan man ju söka det mesta. Jag personligen har fastnat för tre olika utbildningar: mäklare, fastighetsekonom och IT-handel-tekniker

Är det praktik på ditt program?

Hur mycket praktik och när (i vilken årskurs)? 
Ja, det är praktik (APL) alla tre åren, så vi får uppleva mycket av arbetslivet, det är ett jättebra sätt för att lära sig. I årskurs 1 har vi 1 dag, årskurs 2 har vi 2 dagar, i årskurs 3 har vi 3 dagar!

Är det kul att gå på din skola/ditt program?

Ja, det är ju inte riktigt som andra skolor. Man får ju en klockren koppling till arbetslivet, att ha fått lära sig praktiskt är en stor fördel när man kommer ut till arbetslivet. Jag själv har dessutom fått möjligheten att vara elevambassadör på vår skola, vilket har gjort att jag fått testa ta andra typer av ansvar. Vi får dessutom möjlighet att göra utlandspraktik i tre veckor genom Erasmus.

Bilder

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum är Värmlands största gymnasiemässa där kommunala och fristående gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En samlingsplats för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.