Dans

Dans

På estetiska programmet får du en högskoleförberedande examen och samtidigt utvecklar du ditt specialintresse. För att ytterligare förbereda dig inför högskola och universitet erbjuder vi moderna språk steg 3 i årskurs 1 och matematik 2b i årskurs 2 som valbara alternativ. Inriktningen dans är till för dig som vill fördjupa ditt intresse i danssal och på scen.

  • Du får träning i olika tekniker som jazz, balett, modern och nutida, stepp med mera.
  • Vi hjälper dig stärka din självkänsla, utveckla din dansteknik och dina scenfärdigheter.
  • Du ges möjlighet att få dansa och medverka i både små och stora produktioner.

Vi samarbetar med övriga inriktningar på Estetiska programmet i olika projekt och föreställningar som en del av Karlstads kulturliv.

Kontakt
Adress

Sävegatan 7

Telefon

054 – 540 18 00

E-post

sundsta-alvkullegymnasiet@karlstad.se

Ellie

Ellie Risfalk, Dans

Kan du berätta lite vad ni läser på programmet/dansinriktningen?

Vi har fyra genrer i dans jazz, stepp, balett och modernt. Vi läser dansteori, där handlar det mycket om att förstå sig på dansen och kunna beskriva med ord hur och vad vi gör. Vi lär oss om kroppens anatomi och hur kroppen fungerar. Vi kanske ser en film eller ser en föreställning som vi sen ska analysera. Vi har improvisation och komposition, där handlar det om att utvecklas i dans och hitta ett eget skapande. Vi har även koreografi, vi får den tilldelad eller koreograferar själva.

Vad är det bästa med att gå Estet/inriktning dans?

Det är en bred utbildning inom dans. Man får göra det man brinner för, nästan varje dag. Jag dansar även på fritiden och jag har mycket hjälp av tekniken vi bygger upp i skolan i mitt övriga dansande. Dans är väldigt bra träning, jag bygger upp min fysik. Träffar många andra som brinner för dans vilket öppnar upp nya möjligheter, det inspirerar och utvecklar. Man kan göra saker tillsammans. Jag tycker även att jag utvecklas mycket själv. Att stå på scen ger mig erfarenheter som jag har nytta av i många andra situationer.

Finns det möjlighet att få extra stöd på skolan?

Det finns stöd/resurs i olika ämnen om man behöver. I dans har vi en öppen relation med danslärarna och vi hjälps för att nå målen.

Får man en egen dator?

Ja, det får man!

Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?

Ca 3-4 timmar i snitt. Men det varierar när vi har mer intensiva provveckor.

Hur ser en vanlig dag i skolan ut?

Vi börjar med Jazz 8.30 i 80 min sen har vi koreografi i en timme. Därefter lunch. Sen har vi en frivillig resurstid i Matematik och 80 min SVE samt en 80 minuters lektion matematik. Dagen är slut 15:35.

Vad har du för planer när du är färdig med din utbildning?

Jag är ganska öppen och vill se lite var livet tar vägen. Kan tänka mig att söka in på balettakademin och dansa ett år för att prova på om det verkligen är det här jag vill. Beroende på vad jag vill bli läser jag vidare på högskola/universitet och får komplettera ämnen om det behövs.

Vet du vilka utbildningar man kan söka när man är färdig?

Jag kan söka utbildningar inom samhällsområdet. Det beror lite på vilka val av kurser man gör?

Kan man läsa kurser som ger meritpoäng på estet?

Jag har läst Fra 3 och läser Fra 4 nu och Ma2b. Jag har tänkt läsa Ma3b och ENG 7 i år tre för att få full meritpoäng.

Gör man antagningsprov för att söka in?

Ja! Jag var nervös. Jag har dansat hela mitt liv och ville prestera. Nu i efterhand ser jag provet mer som en erfarenhet och ett roligt tillfälle. Upplägget var bra, lärarna fick oss att känna oss avslappnade. Man måste vara lite nervös, då går det oftast bättre!

Hur mycket läser dans och teater ihop?

Vi är en delad klass och vi läser Sve, Eng, Ma, idrott, Nk1b ihop i år ett. I tvåan läser vi även hi1b och idrott tillsammans förutom Eng och SVE. I tvåan gör vi en musical tillsammans. I år tre läser läser vi SVE, Hi2b, rel1 och shk ihop.

Finns det en elevhälsa på er skola/program?

Ja, den fungerar bra om man behöver hjälp!

Hur är skolmaten?

Väldigt bra! Ny fräsch matsal, kösystemet med tags funkar men kan bli bättre. Trevlig flexibel personal!

Är det kul på din skola/program/inriktning?

Jag tycker det är kul, träffar många ester inom olika områden. Alla håller på med en konstform, det går att hitta mycket gemensamt. Vi gör en del gemensamt i i kursen estetisk kommunikation. Dansen får det teoretiska att gå lite lättare, man är piggare. Du fokuserar mycket här och nu i dansen, vilket jag tycker är skönt!

Varför ska jag välja estet dans?

Du får ägna dig åt det du tycker om allra mest och får utvecklas i dans. Jag valde dans för att få träna på min skoltid. Träningen är viktig för mig. Jag är i en miljö med andra som tycker om att dansa. Det är kul att gå tillsammans med teater, vi lär från varann och gör saker ihop.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum är Värmlands största gymnasiemässa där kommunala och fristående gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En samlingsplats för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.