Musik

Musik

På estetiska programmet får du en högskoleförberedande examen och samtidigt utvecklar du ditt specialintresse. Du studerar i en kreativ miljö och får behörighet till högre studier.Musikinriktningen vid Sundsta-Älvkullegymnasiet är en av Sveriges äldsta och mest välrenommerade. Här får du kunskaper för musicerande på avancerad nivå och förbereder dig för högre musikstudier. Du får lära dig spela i ensemble, sjunga i kör, spela ackordsinstrument och du får individuella lektioner i ditt huvudinstrument/sång under alla tre åren. Du får också möjlighet att välja till exempel musikproduktion och musikimprovisation. Du får möjlighet att framträda på våra många konserter och sceniska projekt både i och utanför skolan.

Kontakt
Adress

Sävegatan 7

Telefon

054 – 540 18 00

E-post

sundsta-alvkullegymnasiet@karlstad.se

Frida

Frida Pettersson, Musik

Kan du berätta lite vad ni läser på programmet/musikinriktningen?

Förutom de gymnasiegemensamma ämnena läser vi musikkurser som Gehör- och musiklära, körsång, ensemble, INSÅ och bruksspel. På INSÅ som är enskild undervisning hade jag sång första tre terminerna men har nu bytt till trumpet. På brukslektionerna får man lära sig att kompa sig själv på antingen piano eller gitarr. Det finns valbara kurser där jag valt körsång 2 och GEMU2 vilket blir en fördjupningskurs. Man kan även välja musikimprovisation eller musikproduktion.

Vad är det bästa med att gå estet/inriktning musik?

Framförallt gemenskapen i musikklassen, för att vi alla delar samma intresse. Man kan lägga sig på sin egen nivå och få kursen anpassad efter individen. Om man behöver extra stöd eller fördjupningsuppgifter så hjälper alltid lärarna till med det. Vi får många olika möjligheter att stå på scen och bli mer erfaren.

Finns det möjlighet att få extra stöd på skolan?

Vi har resurstid i flera ämnen som ligger i schemat. Lärarna finns alltid behjälpliga om man behöver stöttning.

Får man en egen dator?

Vi på musik för en Mac book som vi använder till musikprogrammen men även i andra ämnen.

Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?

Musik är mitt största intresse och jag lägger mycket tid på det! Ca 1-2 timmar per dag sen pluggar jag även andra ämnen vid behov.

Hur ser en vanlig dag i skolan ut?

Jag går nu år tre, onsdagar börjar jag klockan 8:30 med Gehör- o musiklära 80 min. Efter det har vi religion, sen är det kör, lunch, efter lunch träffas klassen på mentorstiden där vi planerar t ex klasskonserter. Vi slutar klockan 13.50.

Vad har du för planer när du är färdig med din utbildning?

Jag skulle jättegärna läsa till musiklärare, musik är så viktigt och jag vill ge andra möjligheten att musicera och tycka det är roligt.

Vet du vilka utbildningar man kan söka när man är färdig?

Beroende på vilka val man gjort så har man samma behörighet som SA, EK och HU. Man kan bli polis, jurist, lärare osv.

Kan man läsa kurser som ger meritpoäng hos er?

Ja, det kan göra till exempel ma2b, ma3b, ENG 7 och moderna språk 3 o 4.

Gör man antagningsprov för att söka in?

Ja, man får komma på ett antagningsprov som består av två delar, först en skriftlig teoridel och sedan en praktisk del där man sjunger eller spelar sitt instrument inför musiklärarna. Jag sökte in på sång. Jag var jättenervös innan men när jag kom in så kunde jag slappna av.

Finns det en elevhälsa på er skola/program?

Ja, vi har en elevhälsa.

Hur är skolmaten?

Skolmaten är väldigt bra, vi har i år fått en ny matsal. Det finns alltid tre rätter att välja mellan så det finns alltid något som passar.

Är det kul på din skola/program/inriktning?

Jag tycker det är jätteroligt att få hålla på med det jag älskar på skoltid. Då vi alla har samma intresse så blir det ännu roligare.

Varför ska jag välja din estet musik?

Man får en bra grund inför framtiden och får samtidigt hålla på med sitt stora intresse. Man får många möjligheter att utvecklas genom att stå på scen och det utvecklar även mig som människa. Jag har nytta av det i andra situationer. På grund av musiken så går de andra ämnena lättare, det är varierat och man blir mer kreativ.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum 2023 är en lösning där kommunala och privata gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En enkel väg för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.