Teater

Teater

På estetiska programmet får du en högskoleförberedande examen och samtidigt utvecklar du ditt specialintresse. För att ytterligare förbereda dig för högskola och universitet erbjuder vi moderna språk steg 3 i årskurs 1 och matematik 2b i årskurs 2 som valbara alternativ. Inriktningen är till för dig som vill fördjupa dig inom teater. På estetiska programmet teater får du bland annat:

  • 
Prova på många olika genrer.
  • Lära dig skriva manus och improvisera.
  • Träna ditt kreativa tänkande och förmåga att driva projekt.
  • Medverka i både små och stora produktioner.

Vi samarbetar med de olika estetiska inriktningarna samt med andra kulturutövare utanför skolan. Du blir en del av Karlstads kulturliv.

Kontakt
Adress

Sävegatan 7

Telefon

054 – 540 18 00

E-post

sundsta-alvkullegymnasiet@karlstad.se

Hanna

Hanna Jönsson, Teater

Kan du berätta lite vad ni läser på programmet/teaterinriktningen?

I ettan läser vi teater mer övergripande medan vi i år ser en tydligare skillnad i teaterkurserna, vilket jag tycker är bra. Man lär sig mycket samtidigt som man känner sig mer bekväm med teaterkurserna. I år två läser vi scenografi där vi jobbar med scenen, rekvisita. I ettan jobbade vi mer med rollen, berättelsen. Vi kommer i år två även att jobba med en musikal. Vi jobbar med en idé, ett företag och hur det fungerar.

Vad är det bästa med att gå estet/inriktning teater?

Dels att det är en bra blandning mellan det teoretiska och praktiska, det är bra att det är ett högskoleförberedande program så man kan läsa vidare om man vill. Jag tycker själv att jag har utvecklats som person under min studietid. Det bästa är att man möter andra personer med samma specialintresse och vi har kul tillsammans.

Finns det möjlighet att få extra stöd på skolan?

Ja, det gör det! Man känner att man är välkommen också! Det finns stöd i matte och svenska. Det finns bra stöd från vuxna på skolan. Lärare som lyssnar in.

Får man en egen dator?

Ja, en med touchskärm, vilket jag tycker är coolt.

Hur mycket tid lägger du på skolarbete och läxor på din fritid?

Så mycket jag vill och behöver. Cirka 1 timme per dag om man sprider ut det.

Hur ser en vanlig dag i skolan ut?

Oftast har vi teater en halv dag där vi har rast när vi känner att vi behöver och jobbar mer självständigt men läraren är med. Vi har en bra dialog med lärarna i undervisningen. Lunch. Nästa pass kan vara svenska sen avslutar vi kanske med historia.

Vad har du för planer när du är färdig med din utbildning?

Inga direkta planer just nu! Jag vet att kommer att plugga vidare, tycker det är kul att läsa. Vill även jobba och tjäna pengar. Vill gärna fortsätta inom kultur.

Vet du vilka utbildningar man kan söka när man är färdig?

Samhällsvetenskapliga utbildningar man kan bli sjuksköterska, jurist, psykolog men även skådespelare eller teaterlärare. Man kan även läsa ett tekniskt eller naturvetenskapligt basår och få en bredare behörighet och bli läkare.

Kan man läsa kurser som ger meritpoäng på utbildningen

Ja, jag läste tyska 3 i ettan och läser nu tyska 4 vilka ger meritpoäng. Läser även ma2b och kan om jag vill läsa Eng 7 och ma3b nästa år.

Gör man antagningsprov för att söka in?

Ja, det tycker jag är viktigt! Man får poäng för antagningsprovet som man lägger ihop med betyget i år 9. Det är också viktigt att prova på teater, man får se skolan, vara med en vanlig dag. Det tyckte jag var bra! Det är inte så farligt som man tror, efter att jag hade gjort kände jag mig glad och stolt att jag gått igenom det. Så gör antagningsprovet!

Hur mycket läser dans och teater ihop?

Vi läser alla teoretiska kurser/ämnen ihop dvs sve, ma, eng, hi, shk, rel osv

Finns det en elevhälsa på er skola/program?

Ja, det gör det. Man känner sig alltid välkommen!

Hur är skolmaten?

Jag tycker den är bra, det är bra och gediget tillagat och tre rätter att välja mellan.

Är det kul på din skola/program/inriktning?

Ja, det är det. Det första som jag tänkte på inför intervjun är ordet kul. Det vi gör på lektionerna är roligt, vi har kul tillsammans. Jag tycker om skolmiljön. Jag trivs på skolan och programmet.

Varför ska jag välja din estet teater?

För att du får en bra utbildning, även om du inte jobbar som skådespelare, regissör eller likande så har du nytta av teater i livet. Både privat och i arbetslivet.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum är Värmlands största gymnasiemässa där kommunala och fristående gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En samlingsplats för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.