Samhällsvetenskapsprogrammet

Tänker du plugga vidare efter gymnasiet? Samhällsvetenskapsprogrammet är studieförberedande och ger dig massor av valmöjligheter och en bred behörighet. Vi har alla tre inriktningarna på Sundsta-Älvkullegymnasiet och du väljer inriktning efter ditt första läsår.

  • Samhällsvetenskap
  • Medier, information och kommunikation
  • Beteendevetenskap

Här lär du dig mer om demokrati och hur samhället fungerar. Dessutom får du kunskap om dagens mediesamhälle och människors tankar, känslor och beteenden. Hos oss får du lära dig att ta ansvar för studierna och att utveckla din kreativitet och samarbetsförmåga.

Kontakt
Adress

Sävegatan 7

Telefon

054 – 540 18 00

E-post

sundsta-alvkullegymnasiet@karlstad.se

Studie- och yrkesvägledare

Heléne Johansson
054 – 540 15 75
helene.johansson@karlstad.se

Astrid

Astrid

Vad är det bästa med Sundsta-Älvkullegymnasiet?

Det bästa för mig med att gå på Sundsta-Älvkullegymnasiet tycker jag är alla de fräscha lokalerna och att det finns massa kompisar runt om mig hela tiden. Du får vara den du är. Lärarna tycker om dig och ger dig tid och lektionerna är väldigt givande. Det känns som att du lär dig någonting hela dagarna.

Hur är det att gå på samhällsprogrammet?

På samhällsprogrammet lär vi oss väldigt mycket om människor och samhället. Vi får ta del av aktuella samhällsfrågor, men också historiska exempel vilket ger en väldigt bred kunskap om vad människan är och har varit. Dessutom lär vi oss om människor i grupp, något som jag tycker är intressant.

Om jag får bekymmer av olika slag, vad finns det för hjälp att få?

Om jag känner mig bekymrad i skolsammanhang eller även utanför skoltid så finns det alltid en elevhälsa att vända sig till, men även mentorerna är väldigt ödmjuka och omtänksamma och bryr sig om sina elever. Det tycker jag är väldigt bra.

Hur fungerar IT-stödet på skolan?

På skolan har vi både IT-pedagoger och IT-tekniker som jobbar. De ser till att alla elever kan sina datorer eftersom datorn är central i arbetsprocessen, men de hjälper även till om den skulle gå sönder eller liknande.

Var det svårt att komma in på samhällsprogrammet?

Samhällsprogrammet på Sundsta-Älvkullegymnasiet var det program som flest i årskurs 9 sökte till i Värmland 2021. Det var omkring 240 poäng som behövdes meritmässigt och det brukar ligga runt den siffran.

Hur ser en vanlig dag ut?

En vanlig dag på Sundsta-Älvkullegymnasiet brukar börja med en lektion. Mellan lektionerna har vi en rast på minst 10 minuter. Då kan man umgås i sociala stråket som är skolans rasthall. Här kan man fika eller spela olika spel. Senare under dagen har vi lunch som vanligtvis är omkring en timme och efter skolan har man en del plugg, men också en hel del fritid eftersom våra lärare är mån om att vi inte ska slita ihjäl oss.

Vad kan man söka för utbildningar när man gått samhällsprogrammet?

Samhällsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Här kan du söka mer eller mindre allt som har människor och samhälle att göra. Du kan bland annat söka till lärare, psykolog eller journalist.

Vad skulle du vilja säga till den elev som funderar på att söka till Sundsta-Älvkullegymnasiet?

Om du funderar på att söka till samhällsprogrammet eller Sundsta-Älvkullegymnasiet över lag så tycker jag att det är ett väldigt bra val för här trivs jag och alla mina kompisar som går här. Man får vara precis den man är, man blir accepterad av alla lärare och elever. Dessutom har vi en elevkår som satsar väldigt mycket på skolans elever och miljön här. De gör saker som för att vi ska kunna ha det roligt både under och efter skoltid, bland annat poängjakten som är aktuell för alla i årskurs 1. Då tävlar du och samlar poäng tillsammans med din klass och vinner priser.

Om Gymnasieforum

Gymnasieforum är Värmlands största gymnasiemässa där kommunala och fristående gymnasieskolor från Karlstad och Forshaga är samlade på ett och samma ställe. En samlingsplats för dig som elev att kunna besöka alla skolor, både digitalt och fysiskt – allt för att underlätta ditt gymnasieval.